IP Kamera Elemanları ve Görevleri

Teknolojin son ürünü olan ve birçok farklı görüntüleme sistemine sahip olan IP Kameralar birçok farklı işlevselliği yerine getiriyor ve kullanıcısına güvenli bir ortam sunuyor. Her açıdan kaliteli, güvenli ve uzun süreli koruma sağlayacak IP kameralar birçok farklı öğeden oluşuyor. İşte, IP kamera elemanları ve görevleri…

Kameralarda Asgari Aydınlatma

Işık hassasiyeti de denilen asgari aydınlatma kameranın kaliteli bir görüntü elde etmek için ihtiyaç duyduğu ışık miktarını anlatmaktadır. Bir kameradan kaliteli ve yüksek çözünürlüklü görüntü almak ortamın ışık yapısıyla doğru orantılıdır. Işığı yetersiz olan ortamlarda elde edilen görüntü karanlık, karıncalı ve gürültülü olacak. IP kameralarda bulunan kızılötesi ışıklar sayesinde her türlü karanlık, sisli ve puslu havalarda bile en yüksek görüntü kalitesi alınmaktadır.

Işık Hassasiyetini Neler Etkiler?

  • F- Stop
  • Pozlama zamanı
  • Sensörlerin boyutu ve kalite değerleri
  • Renk sıcaklık algısı
  • Mercek ve Lens kalitesi

Lens Elemanları

Ağ kameralarda bulunan lens veya lens elemanları; görüş alanı belirleme, ışık oranını ayarlama ve lens ekipmanları ile görüntü sensörleri arasında mesafeyi ayarlama olarak sayılabilir.

Görüş Alanı

Görmek istediğiniz alan için lens ayarlanır ve farklı görüş alanları oluşturulur. Görüş alanları üç farklı sınıflandırmaya tabii tutulur.

İlki, normal görünümdür. İnsan gözüyle aynı görüşü sağlar.

Diğeri telefota görünümdür. Yani dar alanlarda insan gözünün algılamayacağı ayrıntıları sağlar.

Son olarak ise geniş açı karşımıza çıkıyor. Geniş açı ile daha büyük alan fakat daha az ayrıntı görülür.

Lens Tipleri

Lensler de birçok farklı kritere göre kendi içinde ayrılmaktadır.

Sabit lens: Görüş alanı sadece sabit bir alan için belirlenmiştir ve odak uzaklığı önceden ayarlıdır.

Değişken odaklı lens: Farklı alanlarda değişik odak noktaları yakar ve görüş alanı elle ayarlanabilir.

Zoom Objektif: Görüş alanlarını belirlemek için kullanılan değişken odaklı lensler zoom objektiflidir. Lens yönlendirmeleri ise otomatik olarak gerçekleşir.

F – Numarası ve Pozlama

Işık gücünün düşük olduğu ortamlarda lenslerin ışık toplama özelliği devreye gireceği için oldukça önemlidir.

F sayısı, diyafram veya iris çapının, lens odaklamasındaki uzaklığına oranıdır. Düşük ışıklı ortamlarda küçük bir F sayısı daha kaliteli görüntüler sunacaktır.

Alan Derinliği

Alan derinliği odak noktası ötesinde bulunan mesafeyi kapsar. Alan derinliğini etkileyen en önemli faktörler ise iris çapı, odak uzaklığı ve kameranın nesneye olan gerçek mesafesidir.

İris Kontrol Türleri

İris açıklıklarının ayarlanması sayesinde bir kameranın görüntü kalitesi artacak ve görüntü senserleri maksimum seviyede ışık kontörlü sağlayacaktır. İris kontrolleri sürekli değişik şekilde ayarlanabilir veya sabit şekilde bırakılabilir. Ayarlanabilir irisler de kendi içerisinde manuel ve otomatik olmak üzere iki farklı şekilde karşımıza çıkıyor.

Görüntü Sensörleri

CCD ve CMOS olmak üzere iki farklı görüntüleme sistemi vardır. Bu sistemler görüntüleme kaliteleri, çözünürlük ve odaklama işlevlerine göre farklı şekillerde kullanılmaktadır.

Görüntü Tarama Teknikleri

Görüntü sensörleri tarafından üretilen bilgilerin taranması ve görüntülenmesini sağlayan sisteme görüntü tarama teknikleri denir.