Dijital kameralarda bulunan görüntü sensörlerine CCD ve CMOS sistemler deniyor. Birbirinden iki farklı sistem ve işlevsellik oluşturan CCD ve CMOS kamera sistemleri arasındaki farklar birçok şekilde karşımıza çıkmaktadır. Işığı elektronik sinyallere dönüştürmekten sorumlu olan CCD ve CMOS sistemlerinin en belirgin farkları ise şu şekillerde olacaktır.

CCD Kamera Sistemleri

CCD kamera sistemleri Charged Coupling Devices teriminin kısaltılmasıdır. Kullanıma başlanan ilk dijital kameralar analog ışık sinyallerini dijital piksellere çevirmek zorundaydı. Bunun için de CCD kamera sistemleri kullanılmaktaydı. Hiçbir şekilde bozulma ve sorun yaratma gibi olumsuzluklarla karşılaşmadan CCD sistemleri çipte dönüştürme sağlayan özel bir üretim gerçekleştirmektedir. Bu sistem sayesinde yüksek görüntü kalitesi yaratan dijital kameralar hayatımıza girmiştir. CCD kamera sistemleri özel üretimlerle üretildiği için CMOS kamera sistemlerine göre daha yüksek fiyatlı olabiliyor.

CMOS Kamera Sistemleri

Complimentary Metal Oxide Semiconductor teriminin kısaltması olan CMOS Çiplerin geleneksel kablolarda hareket ettirilmesi için her piksele özel şekilde transistör kullanır. Her pikselin ayrı işlemlere tabi tutulması esneklik sağlamakta ve yüksek görüntü kalitesi oluşturmaktadır. Geleneksel yöntemlerle üretilen CMOS kamera sistemleri, mikroçiplerin yapımıyla aynı süreçleri oluştururlar. Üretimleri ve montajları son derece kolay olduğu için CCD sistemlerine göre daha uygun fiyatlıdır. Dijital kamera fiyatlarının düşmesini sağlayan CMOS sistemleri teknoloji olarak CCD sistemlerinden sonra gelir ve üretimi çok basittir. Hem orijinal markalarda hem de yan sanayi ürünler içerisinde fiyatı en düşük seviyedeki sistemi oluşturmaktadır.

CCD ve CMOS Kamera Sistemleri Arasındaki Farklar

CCD ve CMOS sistemleri arasındaki en önemli fark görüntü kalitesi olarak karşımıza çıkıyor. CCD sensörleri yüksek kalite görüntüsü sağlarken düşük parazit ve kesintisiz yayın imkanı sunar. CMOS sistemleri de parazitsiz ve kaliteli görüntü sağlar. Ancak parazitli görüntüye meyillidir Ortamların ışıklarına göre görüntü kalitesini belirler. CCD sistemleri ise ışığa karşı daha hassastır ve her ışığa anında uyum sağlayarak en iyi görüntüyü yakalamayı başarır. CMOS sistemlerinde görüntü kalitesinin iyi olması için ışıklandırmanın da iyi olması gerekir. Yeterli ve dengeli ışıkta parazit sorunlarını ortadan kaldırır ve düzgün görüntüler sağlar. Ancak burada bir dipnot düşmek gerekiyor.

Yaptığımız bu karşılaştırmadan bir sistemin daha iyi, diğerinin kötü olduğu gibi bir anlam çıkarılmamalıdır. İki sistem de yüksek görüntü kalitesi sağlar. Ancak aralarındaki üretim farklı, fiyat farkı ve görüntü özellikleri CCD ve CMOS sistemleri farkını ortaya çıkartır. Çözünürlük ve ürün kalitesi açısından CCD ce CMOS arasında ayrım yapmak yanlış olur. Ancak ışığı yakalama, görüntüyü netleme ve diğer sistemsel özellikleri bakıldığında CCD sistemleri daha gelişmiş özellikler sunacaktır.

İki sistem arasında güç tüketimi açısından da farklar bulunuyor. CMOS sensörleri daha fazla güç tüketir. CCD sistemleri ise en az enerjiyi harcayarak en uzun süre dayanmaya çalışır.